no właśnie jakie to są koszta bo mam to samo
Kiedy mam zrobić przegląd?
Zwiń
X
-
Kiedy mam zrobić przegląd?
Czy toś może mi podpowiedzieć kiedy mam zrobić przegląd, a dokładnie chodzi mi o taką rzecz.
Wg zapisków zrobionych przez dilera w mojej książce gwarancyjnej przegląd ma zrobić po 15.000 km lub po roku, w zależności co nastąpi pierwsze. Obecnie mam przejechane 12.500 km, za miesąc mija rok jak posiadam octę i już napewn wiem że nie dobiję do 15.000 a przegląd chciałbym zrobić dopiero po 15.000km.
I u moje pytanie do was jako specjalistów.
Na następnej stronie ksiązki gwarancyjej jest takI zapis:
" w odniesieniu do państwa smochodu obowiąuje jeden z następujących okresów mięzyobsugowych"
QG0 lub QG2 sałej dł okresu międzybsługowego
lub
QG1 o zmienej dł okresu międzyobsługowego.
zgodnie z tabliczką dentyfikacyjną w moje skodzie, mnie obowiązuje QG1.
Czy mam rozumieć że diler mnie oszukał, wpisując że mam zrobić przeglą po 15.000 lub roku?
że zataił to przede mną?
Nie ukrywam że mam zamiar zrobić przegąd po 15.000 ale wtedy napewno przekroczę ten magiczny rok, (więc wg. zapisków nie spełni warunków gwarancji) wtedy diler może w razie jakiś usterek robić mi probemy? Czy będę mógł się bronić wpisem w tabliczce identifikacyjnej oznaczeniem QG1.
Proszę o pomoc.
-
-
Wiele dealerów proponuje przeprogramowanie na QG2, jednak nie powinno się to odbyć bez Twojej wiedzy. Wszelkie informacje znajdziesz TUTAJ. Najlepiej zadzwoń do dealera. W przypadku QG1 elektronika liczy cykle uruchomień, obciążenie silnika i wyznacza przegląd, o którym zostaniesz powiadomiony ikonką na wyświetlaczu.
Co do czekania do 15.000 to zawsze możesz poprosić, aby taki przebieg wpisali Ci do książki, tylko po co? Liczysz na wzrost wartości przy odsprzedaży?Mądry Polak po ©kodzie...
Komentarz
-
-
oczywiście masz rację, przy QG1 na wymiane oleju powinienieś się pojawić wtedy kiedy wskaże to komp.
Zamieszczone przez mariano_zprzegląd chciałbym zrobić dopiero po 15.000km
zakładam oczywiście że masz zalany olej LL :idea:
tak czy inaczej ja porozmawiałbym z serwisem zawczasu, żeby potem uniknąć jakiejś szarpaniny, chociaż jak mówię masz tutaj rację.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaoczywiście masz rację, przy QG1 na wymiane oleju powinienieś się pojawić wtedy kiedy wskaże to komp.
Zamieszczone przez mariano_zprzegląd chciałbym zrobić dopiero po 15.000km
zakładam oczywiście że masz zalany olej LL :idea:
tak czy inaczej ja porozmawiałbym z serwisem zawczasu, żeby potem uniknąć jakiejś szarpaniny, chociaż jak mówię masz tutaj rację.
Wydaje mi się że jezeli na wlepce jest QG1 to chyba olej LL, tak mi podpowiada logika. Ale dlaczego diler mi porobił te wpisy o 15.000km i roku? czy miał takie prawo?
Przecież to jest jawne oszustwo.
Myślicie że smiało mogę jeździć do wyświetlenia się komunikatu o przeglądzie?
Czy to nie jest zgubne dla samochodu?
Jak to jest w praktyce? wydawało mi się że lepiej zrobić ten przeglą po 15.000 ale teraz już sam nie wiem czy to ma sens.
Komentarz
-
-
Telefon do dealera wraz z podaniem numeru VIN będzie najlepszym rozwiązaniem. Jeśli został przeprogramowany, to zawsze można powrócić do opcji QG1. Być może zostałeś o tym poinformowany, ale w euforii zakupu nowej niuni mogłeś zapomnieć o jakiś tam QCxx
Co do zgubnych wpływach w obu przypadkach wyświetli się informacja o wymaganym przeglądzie, tyle że jak sam zauważyłeś są ograniczenia czasowe, z jakąś tam tolerancją.Mądry Polak po ©kodzie...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mariano_zWydaje mi się że jezeli na wlepce jest QG1 to chyba olej LL, tak mi podpowiada logika
Zamieszczone przez mariano_zAle dlaczego diler mi porobił te wpisy o 15.000km i roku? czy miał takie prawo?
Przecież to jest jawne oszustwo.
Zamieszczone przez mariano_zMyślicie że smiało mogę jeździć do wyświetlenia się komunikatu o przeglądzie?
QG1 masz po to, żeby bardziej komfortowo używać auta, a nie po to, żeby się tym przejmować :idea:
Zamieszczone przez mariano_zCzy to nie jest zgubne dla samochodu?
przy wolnossącym 1,6 w ogóle bym się nie zastanawiał :!:
czekaj na komunikat kompa i tyle.
dla spokojnosci pogadaj jeszcze tylko z ASO.
Zamieszczone przez mariano_zwydawało mi się że lepiej zrobić ten przeglą po 15.000 ale teraz już sam nie wiem czy to ma senssaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KlauzeroW tym tkwi sekret, prawdopodobnie chodzi o przegląd, sprawdzenie szczelności i regulację instalacji LPG.
Zresztą instalkę miałem założoną dopiero po przejechani 3 tys km, a zapiski w ks. gwarancyjnej zostały zrobione w momencie kupn auta a to był 2 miesiące przed założeniem gazu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KlauzeroW takiej sytuacji jestem przekonany, że tylko dealer zna odpowiedź na nurtujące Cię pytania, bo teraz, to już przypomina wróżenie z fusów
Komentarz
-
-
Czysto technicznie... przeglądy, wymiany filtra powietrza, świec zapłonowych, ewentualnie przewodów wys. napięcia, przeprowadza się częściej niż w autach bez instalacji LPG. Z pewnością na LPG są inne warunki pracy, niż założył to producent projektując jednostkę przystosowaną przede wszystkim do pracy na benzynie. Mimo wszystko nie powinno się nic groźnego stać, poza ewentualnym problemem z gwarancją, kiedy odmówią naprawy, z powodu nie przeprowadzenia przeglądu w terminie. Generalnie wszystko zależy od ustaleń ze sprzedawcą.Mądry Polak po ©kodzie...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KlauzeroMimo wszystko nie powinno się nic groźnego stać, poza ewentualnym problemem z gwarancją, kiedy odmówią naprawy, z powodu nie przeprowadzenia przeglądu w terminie. Generalnie wszystko zależy od ustaleń ze sprzedawcą.
Ja się będę tŁumaczył QG1. Czy wygrał bym tą walkę?
po czyje stronie stało by prawo?
Komentarz
-
-
Może nie mam fakultetu z prawa, ale sytuacja wydaję się być prosta. Dealer poinformował Cię zapisem w książce serwisowej o konieczności wykonania przeglądu po 15 kkm lub po roku (w zależności, co nastąpi pierwsze). Nie wnioskowałeś o zmianę warunków, tj. przeprogramowania na QG1, więc niedotrzymanie warunków umowy wraz ze wszystkimi tego konsekwencjami pomiędzy sprzedawcą, a użytkownikiem pojazdu leży po Twojej stronie. Nalepki w bagażniku i w książce mogą być jakąś tam podstawą do odwołania się od decyzji dealera. Takie sprawy lepiej wyjaśnić polubownie. Powodzenia.Mądry Polak po ©kodzie...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KlauzeroMoże nie mam fakultetu z prawa, ale sytuacja wydaję się być prosta. Dealer poinformował Cię zapisem w książce serwisowej o konieczności wykonania przeglądu po 15 kkm lub po roku (w zależności, co nastąpi pierwsze). Nie wnioskowałeś o zmianę warunków, tj. przeprogramowania na QG1, więc niedotrzymanie warunków umowy wraz ze wszystkimi tego konsekwencjami pomiędzy sprzedawcą, a użytkownikiem pojazdu leży po Twojej stronie. Nalepki w bagażniku i w książce mogą być jakąś tam podstawą do odwołania się od decyzji dealera. Takie sprawy lepiej wyjaśnić polubownie. Powodzenia.
Komentarz
-
Komentarz